18 de juny, 2012

L'economista de cambra del règim

Ahir al vespre, en l'ESPECIAL ELECCIONS A GRÈCIA de RAC1, que podeu descarregar aquí, l'economista Josep Oliver (amb l'ajut de personatges afins a ell com el director de l'Institut d'Estudis Financers Josep Soler) deia que el partit grec YIRIZA no té cap programa econòmic (minut 38:50 de l'àudio)  i que tem que "França posi pals a les rodes" del que diu que és "un projecte seriós federalitzant d'Alemanya envers les velles forces de França de La Grandeur" (minut 50:00 de l'àudio) que  (dient-ho de forma despectiva i un xic ridiculitzant) "temen que el seu model social quedi en perill i que els corrents neoliberals acabaran triomfant " (minut 53:15).

Al mateix temps, el mateix economista declarava en diferit al pèssim documental "Deconstrucció" de 30 minuts de TV3  que la bombolla immobiliària estava localitzada en bosses molt concretes, essencialment de la costa i de segones residències però que bàsicament la demanda (!) a les capitals de província i grans ciutats seguiria aguantant els preus.

I aquest és el mateix economista que a LA VANGUARDIA restava importància  a les escandaloses dades espanyoles d'atur.

Ara resulta que, segons els economistes de cambra dels medis de CyU, oposar-se a reduir el dèficit dels països al ritme que marca Brusel·les és ser anti-Europeu i que França vulgui defensar (en major o menor grau des de tots els seus partits) el seu model  social també ho és. Segons els mateixos economistes les polítiques socials franceses "malgrat haver funcionat tant bé fins ara" estan posant en greu perill l'economia de França (minut 54:30) que, per exemple, té un deute públic perillós (no compara amb les xifres d'Alemanya que el té del 82%).

També resulta que, encara que tothom que tingui ulls pugui veure que el mercat immobiliari s'està desplomant per un  precipici sense fons, la gent fa cua per comprar pisos a Badalona.

I respecte a l'atur d'Espanya, aquest no és tan dolent i negatiu, sinó que el tema està en l'economia submergida. En canvi, la gent subempleada o la gent que ja ha dessistit fa anys de trobar feina, per exemple,  no cal ni considerar-la.

Farien bé comentadors com en Josep Oliver en llegir el recent llibre "END THIS DEPRESSION NOW" del Premi Nobel d'economia  Paul Krugman en el qual es diu, entre moltes altres coses,  que amb les polítiques de reducció de dèficit que imposa Brusel·les l'economia europea no aixecarà el cap, sinó tot el contrari.

També faria bé, abans d'opinar, en llegir el programa econòmic de SYIRIZA  i veure que té molts punts en comú amb el programa d'un dels partits que governa actualment a Islàndia.
 
Aquests economistes que trobem habitualment en els medis dels Condes de Godó (i més darrerament també en els medis públics controlats per la Generalitat) destaquen pel seu sorprenent viratge des del temps que corrien pels passadissos de la UAB amb tratges de pana i carnets de la Lliga Comunista Revolucionària (o similars). Pels voltants de la caiguda del mur de Berlin es varen desfer (literalment) de la seva llibreria que incloïa invariablement El manifest Comunista i El Capital fins que la seva metamorfosi els ha portat a l'actualitat a una  coincidència total en ideologia amb la dreta més pura i dura.

Però sembla que fa més gràcia sortir en diversos medis de comunicació alhora, envoltat de lloes i incens, que no pas expressar opinions per afavorir els conciutadans. A més, Sr. Oliver, qui paga mana. Oi?