13 de juny, 2012

El PP i la seva franquícia a Catalunya entestats en deixar-nos ben secs

El PP i la seva franquícia catalana, representada a Madrid pel Sr Duran Lleida, han acordat avui que no es presentaran uns recursos ja anunciats contra lleis que ataquen frontalment a lleis catalanes i als ciutadans d'aquest país. La increïble "contrapartida" (??) és que haurem de pagar per les receptes mèdiques encara que ningú a cap altre lloc de l'estat ho faci.

Efectivament, no es farà cap recurs al Tribunal Constitucional per invasió competencial del Decret d'educació aprovat recentment a Madrid, contradient descaradament el que ahir mateix havia anunciat públicament el portantveu del "govern" autonòmic de la Generalitat Sr Francesc Homs.

Tampoc es presentarà recurs contra el també recent Decret de sanitat que preveu que es retiri la targeta sanitària als aturats sense subsidi. El portantveu  parlamentari de CiU, Jordi Turull havia dit la setmana anterior respecte aquest decret  que el Govern defensaria "amb ungles i dents" les competències  de la Generalitat.  Per Turull, un dictamen del Consell de Garanties era un aval jurídic "molt important" per poder recórrer el decret al TC.

No cal fer cap comentari sobre aquesta darrera llei, però pel que fa a la primera cal dir que és una invasió flagrant de competències elementals que farà que la Generalitat hagi de finançar el cost de les beques universitàries a partir del preu que fixi unilateralment el govern de Madrid. O que aquest darrer dicti detalls tals com el mínim d'hores lectives que han de fer els professors de secundària, els dies de baixa mínims que es requereixen per poder nombrar substituts d'aquests professors o la ràtio d'alumnes per aula.

No és que la nostra autonomia de fireta serveixi per gran cosa però si qualsevol Decreto-Ley aixafa les reglamentacions que s'aproven aquí i a més ho fa en clar perjudici nostre és evident que el mínim que es pot fer és protestar.

Bé, doncs CiU ha acordat avui mateix que ni per això hi haurà recurs. La contrapartida per Catalunya? Que a Madrid retirin un altre recurs que pretenia evitar que els catalans paguem (com ningú ho fa a la resta de l'estat) per les receptes mèdiques. Sí, ho heu entès bé: la contrapartida que obté CiU no és que no paguem, sinó que nosaltres sí paguem mentre la resta no paguen).

Es curiòs que CiU hagi de fer tot un grapat de concessions per fer-nos pagar per les receptes si el mateix Homs havia dit que el recurs de Madrid era “difícil d'argumentar jurídicament”  i que  el PP tindria un “problema polític molt gros” a l'hora de justificar-lo davant les autoritats europees. Cal dir que el copagament fou avalat pel Consell de Garanties Estatutàries i apareix en el pla econòmic i financer que va presentar la Generalitat que va rebre el vist-i-plau del ministro d'Hisenda Cristóbal Montoro.

L'enemic més perillós el tenim a casa i que cal que urgentment  fem obrir als ulls a la gent de la necessitat de desempallegar-nos d'aquest poderós llast ja que altrament caminem cap a una ruïna econòmica irreversible.