24 d’agost, 2013

Qui va decidir encerclar "La Caixa" l'11 de setembre


En una entrevista recent de Vilaweb aTeresa Forcades, aquesta afirma que Procés Constituent va acceptar la invitació de l'ANC per participar a la Via Catalana i afegeix:

“...ho volíem fer amb aquest tret distintiu: encerclant la Caixa, que és el que havíem aprovat a la nostra assemblea de promotors”.

Vaig decidir preguntar a ProcésConstituent d'on va sortir la decisió d'encerclar La Caixa. Després d'uns dies d'insistir-hi molt i deixar clar que jo sóc adherit a aquesta organització (vaig signar el document de 10 punts per la qual cosa ja em compten com a tal) obtinc la següent resposta:

“Es proposà, debatè i aprovà a l'ass d grup promotor d juliol amb més d 200 pers d 80 ass locals i comissions [sic]”

Decideixo doncs cercar l'acta d'aquesta “assemblea” del “grup promotor” del juliol, aviam si mostra quina era la proposta, qui la va fer i com varen anar les votacions.

Trobo documents d'afiliats de Procés Constituent (aquí i aquí i aquí) que resulta que varen assistir a aquesta “assemblea del grup promotor” i que en varen escriure actes o resums.

En primer lloc es pot veure que no va ser tal "assemblea" sinó una reunió on varen assistir afiliats a nivell personal i representants de diversos grups. Aquesta reunió es va celebrar el matí del diumenge dia 7 de juliol al Casal Loiola de Barcelona (carrer Balmes 138). Efectivament, hi havien (segons els que hi varen anar) entre 200 i 250 persones.

Cerco la proposta d'encerclar La Caixa i, segons uns dels afiliats que hi varen assistir, tot el que es va aprovar en aquesta reunió del grup promotor referent a aquest tema és:

f) Participar en la Cadena Humana del 11 de Setembre, marcant trets identitaris propis (presència física en punts significatius de l’itinerari). “

No m'ho puc creure. No es va mencionar encerclar La Caixa?

Cerco una altra font de Procés Constituent per comparar amb la darrera informació. Un membre del Procés Constituent de La Garrotxa assistí a la reunió del grup promotor de Barcelona i va escriure també el que es va decidir (en el que en aquest cas descriu com “Jornada de debat del dia 07 juliol a Barcelona“).

Aquest assistent, escriu :

“...es varen dividir en 20 sales per tractar dels temes proposats (...) es tracta de debats oberts on cadascú dona la seva opinió i no cal arribar a cap conclusió, solament es tracta de tractar els temes obertament i acostumar-nos a treballar / debatre en assemblea” .

Respecte a la cadena humana i a l'onze de setembre tot el que diu és el següent:

S’ha decidit participar en la cadena humana del 11 setembre, és parlarà com Procés constituent estarà representat en algun indret notori. “

Increïble. Corrobora el que publica l'altre assistent. No es va decidir encerclar La Caixa. Ni tan sols es va mencionar l'entitat financera.

Ara sí que m'haig de fregar els ulls.

Un altre assistent a la mateixa reunió, provinent de Tarragona, escriu:

"També es va decidir participar en la cadena humana per la independència de Catalunya però marcant perfil propi en el sentit que la qüestió nacional ha d’anar lligada a la qüestió social i a la democràtica"

Segueix sense haver cap menció a que es decidís (i menys votés) encerclar La Caixa!

Deu ser doncs que es van equivocar els de Procés Constituent. Que sí que devia haver hagut alguna assemblea d'afiliats en un altre dia posterior i en la qual sí que es va aprovar encerclar La Caixa.

Segueixo cercant.

Doncs no. El dia 14 de juliol es va fer una jornada de debat programàtic amb una sessió inaugural (on no es va parlar d'encerclar La Caixa i molt menys votar) i on es varen realitzar “130 debats paral.lels i tallers de discussió simultània, a través d’una metodologia de diàlegs múltiples, que han cobert totes les temàtiques contingudes en el Manifest fundacional del Procés”[sic].

Tota la resta, actes durant el mes de juliol de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres a diverses poblacions de Catalunya. Cap assemblea. Cap votació.

El dia 22 de juliol anuncien al seu lloc web un concurs de samarretes que “podrem dur l’11 de setembre a la cadena humana per la independència.” . Encara absolutament cap menció a encerclar La Caixa. Tot sembla indicar que es limitaran a participar a La Via Catalana amb samarretes de diferent color.

El dia 1 d'agost Procés Constituent anuncia a través de Vilaweb que encerclarà la seu de la Caixa a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Forcades declara que “que la proposta va ser feta en una reunió en la qual van participar quatre dirigents de l'ANC i membres de Procés Constituent i que la mateixa ANC va convidar explícitament Procés Constituent a incorporar-s'hi amb una acció pròpia i que van suggerir la possibilitat de fer una samarreta diferent.“

El dia 3 d'agost Procés Constituent envia un correu electrònic als seus adherits (jo sóc un d'ells) en el qual s'informa que convoca a encerclar la seu de La Caixa per assenyalar els responsables de la crisi i les retallades. Per si no havíem llegit Vilaweb dos dies abans.

De tot l'anterior només podem deduir:

1- La decisió d'encerclar La Caixa l'11 de setembre va ser presa per algun dirigent de Procés Constituent.
2- No es van consultar les bases sobre aquesta decisió d'encerclar La Caixa l'11 de setembre, que no va ser debatuda ni sotmesa en cap moment a votació.

Per quin motiu algú va decidir d'amagat fer una acció tant rellevant l'11 de setembre? Quin és l'objectiu pràctic més enllà d' ”unir la defensa dels drets socials i dels drets nacionals” ?

El que és clar és que la l'acció no pot estar dirigida en cap cas contra la principal institució privada que ajuda econòmicament a Justícia i Pau ( l'ONG que presideix Arcadi Oliveres). Ningú mossega la mà de qui li dóna de menjar. També sembla estrany que La Caixa (juntament amb La Vanguardia) financi un  acte multitudinari  protagonitzat pel popular activista el 2 de juny a la Sala Simfònica de l'Auditori de Girona. Els banquers saben molt bé on posen els diners. (Veieu enllaços aquí , aquí, aquí  i aquí).

 D'altra banda, na Teresa Forcades, per força, ha de saber dues veritats com temples:

1- Contra "La Caixa" no hi ha independència possible (per una simple qüestió tàctica).
2- Sense independència "La Caixa" no es toca (Islàndia va poder decidir sobre els seus bancs perquè és un estat independent).

Per què doncs interferir d'aquesta manera tan notable en un dia clau pel procés d'independència de Catalunya? Quins esdeveniments podem esperar arran de l'acció de Procés Constituent? Afectarà a la Via Catalana del dia 11 se setembre?

17 comentaris:

Unknown ha dit...

Arnau, aquesta és l'acta del Procés Constituent del 7 de juliol, la que es va enviar als nuclis locals. Es decideix fer passar la cadena per un edifici emblemàtic del poder financer i s'encercla la Caixa. On està el problema?

2)11 de setembre:
-l'ANC ens ha fet una invitació a participar a la cadena humana que organitza. La proposta
de la comissió és participar-hi amb un perfil propi (samarretes contra les retallades, fer
passar la cadena front a edificis emblemàtics del poder financer o econòmic...)

Arnau ha dit...

Sergi, gràcies per confirmar que no es va decidir encerclar La Caixa.
Crec que tothom pot jutjar per si mateix llegint el que varen escriure diversos assistents a la reunió en els enllaços que s'aporten.

Arnau ha dit...

Per cert, per disposar de l'acta "oficial" les transcripcions que en fas són una mica variables. Cada cop que me la comentes canvies el redactat.
Per twitter (@sfalang) em dius:
"fer passar la cadena per UN edifici emblemàtic del poder financer".
Sembla que l'acta oficial va mutant.
El que que tu aportes només reforça la documentació feta per afiliats de Procés Constituent igualment vàlids que tothom pot veure en els enllaços.

Aramateix ha dit...

Tinc una pregunta: d'on has tret que La Caixa és el principal aportador econòmic de Justícia i Pau? O he entès malament el que dius?

Arnau ha dit...

"Aramateix",
Si vols es pot puntualitzar què és la principal institució privada que aporta diners a Justícia i Pau. L'església n'és un altre. Ho publica la mateixa pàgina web de Justícia i Pau. A l'article hi ha l'enllaç.
Gràcies pel comentari.

Unknown ha dit...

L'acta:

Informe de la comissió d'extensió per a la reunió del grup promotor
(07/07/13)
Presentacions i assemblees realitzades

-des de finals d'abril s'han realitzat múltiples actes de presentació per tot el territori
-durant tot el mes de juliol encara hi haurà noves presentacions i ja n'hi ha de previstes
per a després de l'estiu
-deliberadament es va deixar les presentacions a Barcelona per més endavant, posant en
marxa primer assemblees i actes en altres localitats. Durant el mes de juliol estan
planificades ja presentacions en varis districtes de la ciutat
-fins ara s'ha prioritzat, per motius organitzatius, les presentacions territorials sobre les
sectorials. Ja durant aquest mes de juliol hi ha previstes, però, les primeres assemblees
sectorials (ensenyament, sanitat, feminisme...)
-hem participat en accions de suport i visibliltizació de lluites concretes (Telefònica,
vaguistes de fam de COMROC, properament a l'assentament d'immigrants del Poble
Nou...)
-hem tingut contactes també amb iniciatives socials diverses, com ara el Parlament
ciutadà

Calendari per a la tardor

1) Presentacions
-continuació de les presentacións del Procés Constituent en localitats on encara no ho
hem fet
-posada en marxa de noves assemblees sectorials

2)11 de setembre:
-l'ANC ens ha fet una invitació a participar a la cadena humana que organitza. La proposta
de la comissió és participar-hi amb un perfil propi (samarretes contra les retallades, fer
passar la cadena front a edificis emblemàtics del poder financer o econòmic...)

3)Acte central: diumenge 13 d'octubre a Barcelona.
-durant les setmanes de setembre i octubre un dels esforços centrals de les assemblees
ja constituïdes serà difondre l'acte i mobilitzar per aconseguir la màxima assistència dels
territoris

4)Llançament d'una campanya pròpia:
-la campanya es llançaria a partir de l'acte central del 13 d'octubre
-el contingut de la campanya (temàtica, materials de difusió, activitats...) el perfilarem en
la propera reunió del grup promotor que fem el setembre
-una de les activitats centrals de les assemblees del Procés durant el novembr ei
desembre serà tirar endavant aquesta campanya pròpia

5)Assemblea general
-cap a finals d'any hem de fer una assemblea general del Procés
-el caràcter, format i continguts que tindrà el definirem més endavant

Arnau ha dit...

Exactament, no es va aprovar encerclar la Caixa l'11 de setembre.
No es va convocar als afiliats per votar-ho ni tampoc se'ls va informar. I molt menys enviar aquesta "acta". En canvi sí que se'ns va convocar a tots per email (el dia 3 d'agost) a "encerclar la seu de La Caixa per assenyalar els responsables de la crisi i les retallades".
Si els dirigents de Procés Constituent són persones dignes i honestes (com jo ho crec) desconvocaran aquest acte.

Alex ha dit...

A tot això, m'agradaria saber si et sembla bé o malament que s'encercli La Caixa (que efectivament és l'edifici emblemàtic del poder financer a Catalunya per antonomàsia).
Bona feina de recerca, en qualsevol cas.

Ramon Fargas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Arnau ha dit...

Hola Alex,

Jo personalment estic d'acord amb encerclar La Caixa (i el BBVA, i Bankia, el banco de Santander, el palau Episcopal,...) però definitivament no el dia 11 de setembre per les conseqüències negatives que pot tenir per al nostre país.
Crec que no és joc net utilitzar la Via Catalana per una altra reivindicació (independentment de que sigui o no legítima).
Merci.

Arnau ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ramon Fargas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Arnau ha dit...

Gràcies Ramon.

Apunto l'adreça. Estem en contacte.

EroL ha dit...

Jo vaig ser present el dia que es va comentar la participació en la via catalana, i recordo perfectament que l'Arcadi va proposar envoltar algun edifici com el de La Caixa. Ningú es va manifestar en contra, tothom a favor.
Les actes son resums/transcripcions, no ho plasmen absolutament tot.
Cal buscar confrontació? no tindrem prous problemes en aquest camí?

Arnau ha dit...

Del Montseny": Tota l'evidència apunta de forma aclaparadora a que no es va discutir encerclar La Caixa. Si li vas sentir dir a l'Arcadi llavors com és que tots aquests testimonis que hi varen ser presents i que en varen fer actes i/o resums no ho varen escriure? Ni tant sols l'acta que s'ha presentat recentment ho reflecteix. Em sembla molt greu i crec que també t'ho hauria de semblar a tu.

Qui parla de confrontació? No cal cap confrontació. El que cal simplement corregir l'errada monumental i, per respecte als afiliats, retirar la convocatòria fins que es faci una votació democràtica.

Ramon Fargas ha dit...

Arnau, recolzo tot el que dius. Jo vaig ser present a l'Assemblea i no es va comentar el tema en qüestió ni es va donar opció a decidir res. L'acta que em van enviar a mi no diu res d'aixo.

Arnau ha dit...

Cal afegir que només gent del "nucli" tenia accés a aquesta "acta". Qui la va aprovar? Es va sotmetre a votació?
Evidentment que tampoc.

Tot això seria còmic sinó fos perquè és molt trist. Resulta que els afiliats podíem votar el model de samarreta millor i en canvi no varem poder decidir si era adient o no encerclar la Caixa.

Ens assabentem per la premsa i tres dies després se'ns convoca.

Qui escull a la gent del nucli que fa i té accés als documents? Procés Constituent actua com una secta. El que aquí s'ha exposat essencialment és la manca de democràcia i transparència de l'organització.