23 d’agost, 2012

El 67% dels impostos dels bascos el recapta Madrid


Tal com ha recordat  aquest dimecres la candidata a lehendakari Laura Mintegi al programa el Món a RAC1, (escolteu minut 10:30 de l'àudio) els bascos de l'estat espanyol només recapten el 33% dels seus impostos.

Efectivament, al contrari del que succeeix en estats federals (tals com Bèlgica, Alemanya, els Estats Units i el Canadà) el govern de Madrid regula, gestiona, inspecciona, revisa i  recapta l'IVA, impostos especials i drets d'importació de forma exclusiva.

Tal com es mostra en un recent suplement econòmic d'El País, l'IVA representa una quantitat similar a l'IRPF en la comunitat autònoma basca i gairebé quatre vegades més en la comunitat autònoma de Navarra. D'aquí que les dues terceres parts dels impostos d'Euskal Herria els recapti Madrid.

I qui es queda aquests impostos? Simplificant (i sempre segons es descriu al BOE de l'enllaç anterior) depenent del lloc on es fan les transaccions econòmiques part dels diners recaptats per Madrid es tornen a les diputaciones forales.

Conclusions:

1. Els bascos no tenen total autonomia financera ja que dues terceres parts dels seus impostos els recapta, gestiona, regula, revisa i inspecciona el govern de Madrid de forma exclusiva.

2. Una part considerable dels impostos que es quedarien els bascos si fòssin independents van a Madrid i no tornen.

3. El més important ja no és qui recapta els impostos (que evidentment també ho és molt) sinó com es reparteixen aquests impostos. En el BOE mencionat anteriorment que regula el concert econòmic basc es descriu qui es queda quins impostos. No he sentit en cap defensa del pacte fiscal que es concreti com s'aspira a que es faci aquest repartiment.

P.D.- 1 de setembre del 2012. Des d'avui el percentatge mencionat ja supera amb escreix el 70%.