22 de gener, 2013

Tornarem a badar, tornarem a sofrir, tornarem a perdre

Pau Claris va proclamar la República Catalana un 17 de gener de l'any 1641. Sis dies després es feia enrere. Com a resultat Catalunya va quedar dividida i dominada pels Borbons.

Francesc Macià proclama la república Catalana el 14 d'abril del 1931 a l'espera de que es formi una "confederació ibèrica"(la qual cosa no existia ni ha existit ni , pel que hem vist tants cops, existirà mai). Tres dies després es fa enrere de  les aspiracions inicials, pacta amb Madrid  i tot queda en una Generalitat dins de la República espanyola (no federal). El 1932 es retalla l'Estatut d'Autonomia. Macià mor poc després.

El 6 d'octubre del 1934 Lluís Companys torna a decebre proclamant altre cop l'Estat català dins de la "República Federal Espanyola" (la qual cosa no existia ni ha existit ni , pel que hem vist tants cops, existirà mai). La seva tebior, com sabem, no li va servir per fer-se perdonar ja que la història no perdona als tebis.

El 2014 l'Artur Mas sembla que convocarà una consulta. Encara no sabem quin serà el contingut de la pregunta. Però si hem de jutjar per la història i pels esdeveniments dels darrers dies podem preveure que no arribarem gaire lluny.