24 d’agost, 2013

Qui va decidir encerclar "La Caixa" l'11 de setembre


En una entrevista recent de Vilaweb aTeresa Forcades, aquesta afirma que Procés Constituent va acceptar la invitació de l'ANC per participar a la Via Catalana i afegeix:

“...ho volíem fer amb aquest tret distintiu: encerclant la Caixa, que és el que havíem aprovat a la nostra assemblea de promotors”.

Vaig decidir preguntar a ProcésConstituent d'on va sortir la decisió d'encerclar La Caixa. Després d'uns dies d'insistir-hi molt i deixar clar que jo sóc adherit a aquesta organització (vaig signar el document de 10 punts per la qual cosa ja em compten com a tal) obtinc la següent resposta:

“Es proposà, debatè i aprovà a l'ass d grup promotor d juliol amb més d 200 pers d 80 ass locals i comissions [sic]”

Decideixo doncs cercar l'acta d'aquesta “assemblea” del “grup promotor” del juliol, aviam si mostra quina era la proposta, qui la va fer i com varen anar les votacions.

Trobo documents d'afiliats de Procés Constituent (aquí i aquí i aquí) que resulta que varen assistir a aquesta “assemblea del grup promotor” i que en varen escriure actes o resums.

En primer lloc es pot veure que no va ser tal "assemblea" sinó una reunió on varen assistir afiliats a nivell personal i representants de diversos grups. Aquesta reunió es va celebrar el matí del diumenge dia 7 de juliol al Casal Loiola de Barcelona (carrer Balmes 138). Efectivament, hi havien (segons els que hi varen anar) entre 200 i 250 persones.

Cerco la proposta d'encerclar La Caixa i, segons uns dels afiliats que hi varen assistir, tot el que es va aprovar en aquesta reunió del grup promotor referent a aquest tema és:

f) Participar en la Cadena Humana del 11 de Setembre, marcant trets identitaris propis (presència física en punts significatius de l’itinerari). “

No m'ho puc creure. No es va mencionar encerclar La Caixa?

Cerco una altra font de Procés Constituent per comparar amb la darrera informació. Un membre del Procés Constituent de La Garrotxa assistí a la reunió del grup promotor de Barcelona i va escriure també el que es va decidir (en el que en aquest cas descriu com “Jornada de debat del dia 07 juliol a Barcelona“).

Aquest assistent, escriu :

“...es varen dividir en 20 sales per tractar dels temes proposats (...) es tracta de debats oberts on cadascú dona la seva opinió i no cal arribar a cap conclusió, solament es tracta de tractar els temes obertament i acostumar-nos a treballar / debatre en assemblea” .

Respecte a la cadena humana i a l'onze de setembre tot el que diu és el següent:

S’ha decidit participar en la cadena humana del 11 setembre, és parlarà com Procés constituent estarà representat en algun indret notori. “

Increïble. Corrobora el que publica l'altre assistent. No es va decidir encerclar La Caixa. Ni tan sols es va mencionar l'entitat financera.

Ara sí que m'haig de fregar els ulls.

Un altre assistent a la mateixa reunió, provinent de Tarragona, escriu:

"També es va decidir participar en la cadena humana per la independència de Catalunya però marcant perfil propi en el sentit que la qüestió nacional ha d’anar lligada a la qüestió social i a la democràtica"

Segueix sense haver cap menció a que es decidís (i menys votés) encerclar La Caixa!

Deu ser doncs que es van equivocar els de Procés Constituent. Que sí que devia haver hagut alguna assemblea d'afiliats en un altre dia posterior i en la qual sí que es va aprovar encerclar La Caixa.

Segueixo cercant.

Doncs no. El dia 14 de juliol es va fer una jornada de debat programàtic amb una sessió inaugural (on no es va parlar d'encerclar La Caixa i molt menys votar) i on es varen realitzar “130 debats paral.lels i tallers de discussió simultània, a través d’una metodologia de diàlegs múltiples, que han cobert totes les temàtiques contingudes en el Manifest fundacional del Procés”[sic].

Tota la resta, actes durant el mes de juliol de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres a diverses poblacions de Catalunya. Cap assemblea. Cap votació.

El dia 22 de juliol anuncien al seu lloc web un concurs de samarretes que “podrem dur l’11 de setembre a la cadena humana per la independència.” . Encara absolutament cap menció a encerclar La Caixa. Tot sembla indicar que es limitaran a participar a La Via Catalana amb samarretes de diferent color.

El dia 1 d'agost Procés Constituent anuncia a través de Vilaweb que encerclarà la seu de la Caixa a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Forcades declara que “que la proposta va ser feta en una reunió en la qual van participar quatre dirigents de l'ANC i membres de Procés Constituent i que la mateixa ANC va convidar explícitament Procés Constituent a incorporar-s'hi amb una acció pròpia i que van suggerir la possibilitat de fer una samarreta diferent.“

El dia 3 d'agost Procés Constituent envia un correu electrònic als seus adherits (jo sóc un d'ells) en el qual s'informa que convoca a encerclar la seu de La Caixa per assenyalar els responsables de la crisi i les retallades. Per si no havíem llegit Vilaweb dos dies abans.

De tot l'anterior només podem deduir:

1- La decisió d'encerclar La Caixa l'11 de setembre va ser presa per algun dirigent de Procés Constituent.
2- No es van consultar les bases sobre aquesta decisió d'encerclar La Caixa l'11 de setembre, que no va ser debatuda ni sotmesa en cap moment a votació.

Per quin motiu algú va decidir d'amagat fer una acció tant rellevant l'11 de setembre? Quin és l'objectiu pràctic més enllà d' ”unir la defensa dels drets socials i dels drets nacionals” ?

El que és clar és que la l'acció no pot estar dirigida en cap cas contra la principal institució privada que ajuda econòmicament a Justícia i Pau ( l'ONG que presideix Arcadi Oliveres). Ningú mossega la mà de qui li dóna de menjar. També sembla estrany que La Caixa (juntament amb La Vanguardia) financi un  acte multitudinari  protagonitzat pel popular activista el 2 de juny a la Sala Simfònica de l'Auditori de Girona. Els banquers saben molt bé on posen els diners. (Veieu enllaços aquí , aquí, aquí  i aquí).

 D'altra banda, na Teresa Forcades, per força, ha de saber dues veritats com temples:

1- Contra "La Caixa" no hi ha independència possible (per una simple qüestió tàctica).
2- Sense independència "La Caixa" no es toca (Islàndia va poder decidir sobre els seus bancs perquè és un estat independent).

Per què doncs interferir d'aquesta manera tan notable en un dia clau pel procés d'independència de Catalunya? Quins esdeveniments podem esperar arran de l'acció de Procés Constituent? Afectarà a la Via Catalana del dia 11 se setembre?

20 d’agost, 2013

Ho hem de fer possible. Tots a la Via Catalana cap a la indepenència


Amics, amigues,

Som afortunats de tenir, en aquest món tan buit d'esperances, una il·lusió que ens cohesiona i ens fa avançar junts cap a un objectiu racional i assolible.

D'aquí a pocs dies tindrem un 11 de setembre molt especial. En aquest podrem mostrar als qui manen que no volem pel nostre país una dècada més d'estancament econòmic, espoli fiscal i misèria democràtica.

Per primera vegada tenim l'oportunitat d'assolir, de forma totalment pacífica i democràtica, un  nou estat independent on, sens dubte, serà molt més fàcil millorar substancialment molts dels problemes que ens afecten.

Ara és l'hora de la unitat. De pensar què és el que volem pel nostre país però també de pensar en les passes lògiques per assolir allò que volem. 

Independència certament no equival a paradís. Restaran moltíssims problemes per discutir i resoldre. Però ho farem entre nosaltres, amb unes condicions molt més favorables  i deixant enrere un estat encara ancorat al passat que necessita deixar de dependre per evolucionar.

Islàndia va poder decidir sobre els seus bancs perquè era un estat independent. Per poder plantejar qualsevol reforma primer hem d'assolir la independència. I per assolir aquesta ho hem de fer ara que tenim una oportunitat històrica. Molt probablement l'única que se'ns presentarà en molts decennis.

És demanar una utopia voler reformar aquest estat anacrònic, Espanya,  que no té cap tradició democràtica i on, segons el mateix Ortega y Gasset, sempre s'ha rebutjat la cultura. L'Espanya amb l'índex de fracàs escolar més alt d'Europa. L'Espanya que vol prohibir l'autoconsum d'energies renovables, l'Espanya que s'ha gastat 40.000 milions d'euros en una xarxa AVE amb tecnologia franco-alemanya i que no té ni tan sols sistemes  de seguretat adients pels trens convencionals -que utilitzen el 95% dels usuaris.   L'Espanya de la bombolla immobiliària. L'Espanya de les autovies sense cotxes i dels aeroports sense avions. L'Espanya de Paco el Pocero. L'Espanya que no torna els papers de Salamanca ni anul·la els judicis franquistes. L'Espanya que no inverteix en cultura ni en desenvolupament. L'Espanya que que dóna entre 6.000 i 10.000 milions d'euros a l'Església catòlica cada any. L'Espanya on una ministressa va permetre la venda (al règim de Gaddafi) de bombes de dispersió il·legals fabricades per l'empresa del ministre que la succeiria.

Actualment Espanya és governada per un partit neo-feixista, corrupte i incompetent, el PP, al qual encara avui les enquestes li atorguen el poder en coalició amb UPyD en unes properes eleccions . No obstant, cal recordar que pràcticament tot l'anterior s'ha realitzat sota governs del PSOE.

Que molts catalans són corruptes i han participat d'aquest Estat i de la seva manera de fer? Evidentment. Però aquests són precisament els catalans que eviten que es parli d'independència. Perquè temen deixar de gaudir de la seva posició de privilegi.

A més, el millor favor que podem fer per desenvolupar  Espanya és fer-nos independents. Ja n'hi ha prou de camps erms i despoblats a Castella i Andalusia. Ja n'hi ha prou d'esperar el xec del PER per sobreviure. Ja n'hi ha prou de subdesenvolupament. Ja n'hi ha prou d'injeccions de capital per crear infraestructures inútils a territoris on no hi ha hagut ni revolució industrial ni reforma agrària.

En pocs dies podrem triar si volem una altra dècada perduda o començar, per fi, a moure alguna cosa. Tant a Espanya com al nostre país que tant malament s'ha gestionat dins de la primera. Tant durant la dictadura com en la seva democràcia raquítica.

Per tot això i molt més m'agradaria que tothom participés a la ViaCatalana. Que si no assolim la independència no sigui perquè no ho hem intentat.
   
Si tot va bé, la propera mobilització serà per anar a votar en un  referèndum avalat per la Unió Europea. 

Fes-te un  favor a tu mateix/a, al  teu país i a les properes generacions. Inscriu-te a la Via Catalana cap a la Independència.