26 de febrer, 2013

Espanya va malvendre la meitat de les seves reserves d'or el 2007

El 2007, poc abans de que esclatés la crisi, el Banc d'Espanya va malvendre el 46% de les reserves d'or.

L'operació va ser aprovada pel Banc d'Espanya i pel govern Zapatero i les autoritats europees.

En paraules de Pedro Solbes al Senat "l'or va jugar un paper fonamental en el passat com a element de reserva que ja està dessapareixent, ja no és un actiu rentable".

Quan es varen vendre les reserves l'or valia 700 euros l'unça. Actualment val més de 1700 euros l'unça.

El Regne Bananer va passar de ser un dels estats amb reserves majors a tenir unes reserves ben minces.

Contràriament, la majoria de bancs centrals dels Estats acaparen  des d'aleshores grans quantitats d'or per enfortir les seves reserves. Per exemple, els Països Baixos, Alemanya, Itàlia, França, els Estats Units, la Xina, la India, Suïssa o Rússia.

Aquests aconteixements estan en la línia del que sempre hans sigut les relacions d'Espanya amb l'or, que primerament el robava d'Amèrica al segle XVI i ràpidament anava a parar als banquers dels Països Baixos i d'altres potències desenvolupades.25 de febrer, 2013

Tenim multiples watergate a Catalunya i aquí no pasa res

A Catalunya tenim diversos partits polítics involucrats en espionatge d'altres partits i ningú sembla escandalitzar-se fins al punt de demanar unes simples dimissions. Més aviat sembla que vivim en el país de "Mortadelo y Filemón" on tots aquesta afers es trivialitzen i es comparen amb l'espionatge en el futbol.

Als Estats Units Richard Nixon va haver de deixar la Presidència immediatament per utilitzar detectius privats per investigar als demòcrates. A més, 43 persones (inclosos alts representants del govern) varen ser jutjades per aquell afer i condemnades a penes de presó.

Sánchez Camacho coneixia que la seva conversa estava sent gravada segons els propis detectius varen declarar davant del jutge. Per això l'hem trobada tan poc habitualment callada a la filla del Capità de la Guardia Civil de Blanes.

Zaragoza del PSC confirma que el seu partit va contractar serveis de Método 3 amb finalitats òbviament polítiques.

Xavier Martorell de CiU també reconeix haver contractat a la mateixa agència per fer escoltes a Sabadell. Curiosament diu que eren treballs fets de franc (una cosa així com els tratges d'en Camps a València, vaja).

I la darrera la més bona: els suposats "anti-sistema" de les CUP reconeixen obertament haver gastat 2000 euros per contractar la mateixa agència privada d'espionatge per recaptar informació del pare del batlle de Valls. Diuen que no era per fer espionatge sinó "només per recollir informació pública". Per més que m'hi esforço no trobo indicis de vida intel·ligent en aquesta formació de babaus.

Tot plegat mostra com al Regne Bananer la democràcia és un vestit que li va tres o quatre talles massa gros.


22 de febrer, 2013

Per què Catalunya necessita la independència immediatament

 

Us imagineu un país on el seu govern central aprova un impost del 0% (això és, un zero %) per a la banca de manera que cap govern"autonòmic" (ni ningú) pugui cobrar impostos als bancs mai més?
 
Això és el que ha acaba de succeir en el Regne Bananer d'Espanya on tres comunidades autónomas (les Illes Canaries, Extremadura i Andalusia) cobraven impostos des de temps ençà a la banca pels dipòsits bancaris.

El govern català planejava (tard, com sempre) fer el mateix.

Llavors el govern de Madrid planteja fer una llei que crei un "impost del 0%" que elimini la possibilitat per a les comunitats autònomes de taxar a la banca (segons una curiosíssima llei espanyola no poden cobrar impostos dues administracions a ningú pel "mateix concepte" de manera que preval la "taxació" de Madrid).  Alhora aquesta llei preveu compensar a les comunidades que ja tenien aquesta llei feta.

Però abans de que aquesta llei fos aprovada, Catalunya aprova la seva pròpia llei per taxar a la banca al desembre del 2012. El govern central la recorre al Trubunal Constitucional i d'acord amb l'estranyíssima legislació espanyola pel sol fet de presentar el recurs la llei catalana queda immediatament annulada (a l'inrevès això no és possible). Un simple recurs del govern central pot eliminar a voluntat qualsevol llei de les comunidades autónomas.

Finalment el govern central  aprova la llei taxant a la banca amb un tipus impositiu del 0%. Al mateix temps el ministre Montoro té la barra de dir que "evidentment" no es compensarà a Catalunya com sí que es farà amb les altres comunidades.

Degut a això aquest any Catalunya deixarà d'ingressar 500 milions d'euros, l'equivalent a les retallades que hi ha hagut en la sanitat pública a Catalunya i més del doble de les retallades en l'ensenyament previstes per a aquest any.

A la vegada, un altre recurs al TC elimina l'euro per recepta que estalviava als contribuents catalans més de 400 milions € /any (20 milions de recaptació i 400 milions d'estalvi en medicaments innecessaris).

Què cadascú prengui les conclusions que vulgui.
 

21 de febrer, 2013

Why Catalonia needs its independence right away

Can you imagine a country where its Central Government approves a 0% tax (that's right, a zero % tax) for banks so no "autonomous" region can tax banks in the future?

This is what happened in the Banana Kingdom of Spain where three autonomus regions (Canary Islands, Extremadura and Andalusia) were taxing bank deposits.

Catalonia intended to do the same.

Then Madrid wrote a new law enforcing a "0%  tax" that eliminates the possibility for regions to tax banks (according to the bizarre Spanish legislation, no one can pay taxes to two different administrations for the same income). Furthermore, the new law planned to compensate regions already having those revenues.

Before that law is approved -in December 2012- Catalonia approves its own law to  tax banks. Then Madrid's government appeals to the TC ("Tribunal Constitutional") and just by this the new Catalan law is automatically ruled out (by another bizarre Spanish law the central government can decimate autonomous government laws just by appealing to the TC and not the other way around).

Then the Central Spanish Government finally approves its new law taxing banks at 0%. At the same time a minister of this government says that "of course" Catalonia will not be compensated as the other three regions will.

Revenues of €500 million is what the "autonomous" Catalan government will not collect this year due to this new Spanish Government law and appeal to the TC. This is more than twice of the cuts in education anticipated for this year in Catalonia. And about the same amount that had been reduced in the last year in Catalan public health care.

At the very same time, another Madrid's appeal to the TC eliminated a one euro tax per prescription that used to save €400 million/year to Catalan tax payers (20 millions collected and 400 million savings in subsidized drugs).
20 de febrer, 2013

David Maddox: No hi ha cap dubte de que Catalunya subsidia Madrid


Ahir a The Scotsman l'articulista escocès David Maddox ho deia ben clar: "mentre que hi ha un debat obert sobre si Westminster subisdia a Escòcia, no hi ha cap dubte de que Catalunya subsidia a Madrid".

També diu que "hi ha gent que comença a adonar-se que Catalunya és diferent d'Escòcia en el sentit de que Catalunya té molta més raó per demanar la independència".

I "mentre que hi ha escocesos ocupant alts càrrecs en el govern britànic els catalans són apartats del govern espanyol".

És cert. I encara més: si a la Gran Bretanya tant Tony Blair com Gordon Brown eren escocesos, a Espanya un català està totalment vetat de la presidència del govern. I sinó, que li preguntin al secretari d'Abertis Miquel Roca Junyent.

Això em recorda també la gran quantitat de Primers Ministres quebequesos que hi ha hagut al Canadà, on és impensable que una persona que no sigui bilingüe pugui assolir tal càrrec.

L'unic català que ha arribat mai a presidir un govern espanyol va ser Francesc Pi i Margall al 1873 durant la Primera República. No el varen tolerar més de quaranta dies ja que el varen enderrocar amb un alzamiento militar.

Podeu veure l'article complet aquí.

14 de febrer, 2013

Contestant a Juan José López Burniol. Programa Singulars Canal 33

Ahir a Singulars el membre del Consell d'Administració de CaixaBank Juan José López Burniol va intentar ficar la por al cos a la gent que encara no està del tot decidida a votar a favor de la independència (quan això sigui possible).

El primer que a mi em va sobtar (abans fins i tot de saber el nom, el  càrrec i el sentiment nacionalista espanyol del convidat del programa)  és la seva manca total de coneixement del que és un estat federal.

En un estat federal com el Canadà, els Estats Units o Alemanya, les províncies, estats o lands tenen amplia capacitat recaptadora d'impostos i tenen capacitats legislatives plenes i exclusives en matèries tals com Justícia, Ensenyament, Sanitat, Treball i, fins i tot, Immigració (com és el cas del Quebec). Res de semblant existeix a l'estat espanyol on Catalunya no té ni tan sols competències en trànsit. La seva al·lusió al codi civil català és, en una paraula, ridícula.

Els codis civils espanyols son normatives legals en matèries absolutament marginals: drets d'obligacions i contractes, drets de bens i successions i drets de família. Comparar aquests codis civils amb la capacitat legislativa d'un estat federal és ignorar completament el que és un estat federal.

A més, si comparem l'estat espanyol amb estats que no són federals com la mateixa  França veiem que hi ha una gran diferència pel que fa a les balances fiscals (i fins i tot a la seva pròpia publicació). Les inversions i contribucions que es fan a cada departament i regió francesa es publiquen sovint i són immensament  més equilibrades.

Ignorant també l'anterior,  el Conseller de "la Caixa" i d'Icaria i d'Iniciatives Socials, SAL va afirmar que el dèficit de les balances fiscals es podia calcular d'una altra manera: comptabilitzar les inversions en matèries que no són en el propi territori però que serveixen per a Espanya "en el seu conjunt". I no se li va acudir res millor que posar com a exemple la defensa. Si s'inverteix en una fragata o en uns avions de l'exèrcit espanyol això cal comptar-ho com una inversió també per a Catalunya.

En aquests comptes aparentment també caldria considerar que les autovies gratuites de Madrid i Andalusia o el museu del Prado o el PER són pel bé comú i per tant dels catalans. Evidentment,  els 700 milions en inversions pel Toros (equivalents a la despesa de les retallades en ensenyament de Catalunya) també formarien part d'aquestes inversions pel bé comú. D'aquesta manera rebaixa el dèficit fiscal del 8.5% del PIB a "només" el 5.5%. Això és com Las cuentas del Gran Capitán.

Després afirma parafrasejant a María de los Llanos de Luna (ho ha llegit en un article al diari, diu) que si Catalunya esdevé independent ja podem comptar amb absoluta certesa que "ens trauran" de la Unió Europea. Com deia Lord Mackenzie Stuart, que va ser President de la Cort Europea de Justícia, és sorprenent que algú insinuï que hi hauria una diferència entre l'estatus de Catalunya (Escòcia) i de la resta de l'Estat Espanyol (resta de la Gran Bretanya)  en termes de dret comunitari en el cas hipotètic de que l'Acta d'Unió s'anul·lés.

Això deixant a banda que Catalunya és contribuent net a la Unió Europea i a Espanya poc li falta.

Tot plegat, segons aquest conseller de CaixaBank, provocaria que "se sacrificaria una generació". Fa gràcia que ho digui en un un estat on l'atur juvenil supera el 50% i ja hi ha una generació perduda.

Acaba el programa dient que ell es diu "Juan José" en honor a les dues branques de la seva família: la catalana i a la castellana. Una pregunta ingènua: com és  que, si això és així, llavors no es diu "Joan José" o "Juan Josep"?

02 de febrer, 2013

We the People, la meva resposta a la Casa Blanca

Inicialment no em feia massa gràcia enviar una petició d'aquestes característiques a la Casa Blanca. Perquè encara no hem exercit el nostre mandat democràtic.  Perquè el que hem de fer és convocar el referèndum per la independència immediatament i en cas de que ens el boicotegin declarar la independència de forma unilateral i tornar-lo a plantejar des d'una posició d'estat sobirà i democràtic.

Tota la resta és una pèrdua de temps.

El que ha dit la Casa Blanca és el següent:
 _____________________________________________
We the People and the Petition Response on Catalonia
 By Caitlin Hayden, Deputy NSS Spokesperson and Assistant Press Secretary

Thank you for your petition regarding the people of Catalonia. The United States recognizes the unique culture and traditions of the Catalan region, but considers the status of Catalonia to be an internal Spanish matter. We are confident that the Government and the people of Spain will resolve this issue in accordance with their laws and Constitution.
 ______________________________________________

Per Caitlin Hayden (portantveu en funcions del NSS i Secretària de Premsa assistent)

Gràcies per la vostra petició respecte el poble de Catalunya.  Els EUA reconeixen la cultura i les tradicions úniques de Catalunya, però consideren que l'estàtus de Catalunya és un afer intern espanyol. Estem convençuts que el govern i el poble d'Espanya resoldran aquest assumpte d'acord amb les seves lleis i la seva Constitució.
________________________________________________

La meva resposta:


Dear Caitlin Hayden,

Although your response apparently addresses the Catalan issue from a neutral position, it should have mentioned democracy and respect to fundamental human rights like self-determination- as the cornerstone for any solution.

Secondly, the White House has intervened in the past on many other “internal matters” of many countries and regions.

Once the Government of Spain rejects to change its internal laws and Constitution as suggested then we will see a real conflict in southern Europe- and within the EU. Catalan people are a minority within Spain and were expecting a more supportive response from the most powerful democratic government on earth.

Should the British Magna Carta and Act of Settlement had been taken as a basis of negotiation, America would have never been an independent country.

Seemingly,  it is the time for Catalans  to fight -democratically- for what is rightful. Nobody is going to listen until everything is done.

Best regards,
_____________________________________________

Benvolguda Caitlin Hayden,

La Casa Blanca, malgrat que  adreça el problema neutralment, no menciona el respecte a la democràcia i als drets fonamentals com l'autodeterminació com a base a per a una solució.

La Casa Blanca, a més,  ha intervingut en moltes ocasions en "afers interns" de molts estats.

Un cop el govern d'Espanya refusi modificar les seves lleis i la seva Constitució llavors veurem un conflicte al sud d'Europa i dins de la UE. Els catalans som una minoria dins d'Espanya i esperàvem un suport més gran del govern democràtic més poderòs del planeta.

Si la Magna Carta i l'Act of Settlement Britànics haguéssin estat preses com a base d'una negociació, els Estats Units d'Amèrica no haguéssin esdevingut mai un país independent.

Segons sembla, ha arribat l'hora pels catalans per lluitar democràticament pel que és just. Ningú no ens escoltarà fins que ja estigui tot fet.

Salutacions cordials.